Na wieczór namotałam znowu własny chlebek.Mój podstawowy ,łatwy, na drożdżach.
Przepis jest tak prosty,ze aż głupio:
400 dkg mąki
350 ml letniej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka drożdży suszonych.
Co do mąki,to nawet nie dbam o to by była odpowiednia do chleba.Podstawowa pszenna np Basia.Co do soli i cukru można dać więcej.
Dziś do chleba dodałam siemię lniane,pestki dyni i czarnuszkę,ale można dać co się chce.
Wszystko wrzucam ,wyrabiam- i do wyrośnięcia :)
Wyrabiam drugi raz już tylko chwilę i do foremki-do wyrośnięcia.
Gdy sięga góry foremki do piekarnika 230' na 15 minut,potem 210' na 45 minut.
Najpyszniejszy jest z masłem i żółtym serem !
Przepisów na chleb jest dużo,a ja ciągle ten....
:))
ja robię w automacie ale czasami zdarza się, że opada i niby przepis taki sam a nie wiem czemu czasami mi nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam w automacie
OdpowiedzUsuńz tego co zauważyłam,to mi opada podczas wyrastania,gdy za długo go przetrzymuję,trzeba wyczuć ten czas kiedy wkładać do piekarnika
Ja robię za zakwasie ... Choć rzadko . Bo prawie nie jem chleba ... A ten własny podwójnie ;)
OdpowiedzUsuńSpobuj na zakwasie !
A,robiłam oczywiście,od tego zaczęłam swoje podboje Chlebowski
OdpowiedzUsuńJednak za długo to trwa,12-16 godzin,może lepszy ciut jest,ale ten porównywalnie smaczny,a szybko
Ją też staram się pieczywa nie jeść,tylko w weekendy ;)
aż mi zapachniał ten chlebuś....:D
OdpowiedzUsuńa ja od trzech dni się obijam...jakaś niemoc ćwiczeniowa, czy cuś...;)
ja tez mam czasami niemoc, nic na siłę ,bo to jeszcze gorsze :)
Usuńjeszcze dojdziesz do mocy :))
Dziękuję za odwiedziny. Powodzenia w bieganiu, mam nadzieję, że się nie poddasz. Chlebuś wygląda b. apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
sama nie wiem,czy się nie poddam ,czas pokarze :)
Usuńuwielbiam domowy chlebek, z nieukrywaną zazdrością więc spoglądam na zdjęcia Twojego wypieku, niestety nie bardzo potrafię obsługiwać drożdze więc i nie porywam się na takie wypieki, jedyne co potrafię to tzw chleb zmieniajacy życie (nie wiem skąd ta nazwa ;)) z samych ziaren i płatków, no ale to nic wielkiego bo włozenie do piekarnika ziarenkowej mieszanki to żadna umiejętność...
OdpowiedzUsuńznam ten przepis na chleb zmieniający życie :) zmienia zycie ,bo chyba nie tuczy,tak sobie to tłumaczę :)) jednak jest tam jeden taki składnik,nie pamiętam nazwy,pewnie wiesz o jaki chodzi-którego nie wiem gdzie kupić,nie mam pomysłu,także nie piekę.
OdpowiedzUsuńa jesli o drożdże chodzi,ja zawsze stosuję suszone,więc tylko mieszasz z mąką,nie ma filozofii :))