Berta ma dziś urodziny,kupiłyśmy jej z Kaśką kawę i słodycze oraz z rana na targu wielką wiszącą fuksję.Cieszyła się! nawet się wyraziła,że to jej 1 kwiat na balkonie.....Ale przepasc ...a u mnie wciąż nowości.A ogród wszystko wchłania i wciąż mało widac....a może jestem niecierpliwa.
Tak wygląda ogródek dzisiejsza nocą:
a ja z kolei uwielbiam bakłażany. Tyle, że jadam je najczęściej smażone lub z naczynia żaroodpornego! mniam, mniam. z grilla nie próbowałam, więc trudno mi ocenić, ale może faktycznie tracą smak.
OdpowiedzUsuńno były jakieś takie nijakie:)
OdpowiedzUsuńale nie poddam się ,zrobię jeszcze podejście z jakiegoś przepisu.
Jadłam keidyś zrobione rzez szwagra ,z mięsem,były dobre.
....ja jadłam bakłażany panierowane(Janusz robił),były extra...ej to żart? wszystko masz takie ładne,kwiaty są śliczne..no!
OdpowiedzUsuńo tak! panierowane też są świetne!!! bakłażany smakują świetnie w towarzystwie pomidorów, pieczarek, mięsa mielonego.
OdpowiedzUsuńAle Ci rabarbar strzelił;)......!!
OdpowiedzUsuńNo ja tez o baklazanach, bo mi bardzo smakuja takie zgrilowane z czosnkiem i przyprywami. Gosiu koniecznie sprobuj jeszcze raz cos chyba ten przepis byl nijaki.
OdpowiedzUsuńwłaściwie to pół bakłażana jeszcze mi zostało,więc dam mu szansę :)
OdpowiedzUsuńrabarbar strzelił i to jak :) śmiesznie tak.z tamtych zeszłorocznych został tylko on ,a szkoda,bo były piękne,nie wiem co się stało,może przy równaniu ziemi pod drzewka owocowe gdzieś się zagubiły
A warzywnika w tym roku nie ma??? Kwiaty piękne i widać że bardzo o nie dbasz - brawo! Będzie co podziwiać przez całe lato.
OdpowiedzUsuńBaklazan jest pyszny, ale wymaga przygotowania.
OdpowiedzUsuńBArdzo go lubie w wersji panierowanej z mazarella i sosem pomidorowym.
Kroisz dziada na plastry. Musza sobie troszke polezec, odrobine posolone, zeby zmiekkly.
Potem poniewierasz je w jajku, bulce tartej, smazysz.
A potem w naczyniu zaroodpornym czy tam innej foremce ukladasz:
baklazan, lyzka sosu pomidorowego, pol tyzki tartej mozarelii.
Ja robie takie pieterka.
3, 4 warstwy, zalezy jak duzo baklazana.
DO pieca na 20min, w sumie az mozarella sie stopi.
Wysmienite!