piątek, 19 września 2014

Wczoraj po pracy zabrałam się za zioła .Na pierwszy ogień zrobiłam sobie sól szałwiową.Po prostu zmiksowałam sól z ususzoną szałwią.Przesypałam do pojemnika i czeka w spiżarce na pierwsze zastosowanie.Znalazłam też przepisy na sól ze świeżą szałwią,ale obawiałam się spleśnienia.Taką sól można wykorzystać do wieprzowiny,drobiu,kaczki,gęsi,ziemniaków,dyni,pomidorów.Ale będę testować :)
Potem zrobiłam miksturę:
 Dwie główki czosnku,świeży rozmaryn i szałwia,płatki ostrej papryki,sól i pieprz,to wszystko zmiksowane z olejem słonecznikowym.Pewnie zastosuję to do mięs,sosów,marynat,do dresingu.Już dziś,gdy wszystkie smaki się przegryzły ,dodałam do smażonej karkówki-pycha.Przechowuję w lodówce.
Zakupiłam tez dobrą hiszpańską oliwę z oliwek i dodałam zioła:
W pierwszej wersji mam rozmaryn i czosnek,w drugiej tymianek,płatki ostrej papryki i kolorowy pieprz.Ponoć po paru tygodniach mają nabrać aromatów.Kiedyś nakupiłam tych butelek do robienia domowych nalewek,ale jak się zorientowałam,że nalewki robię a właściwie nie ma komu pić,to zaprzestałam produkcji :) Teraz butelki się przydają.

16 komentarzy:

  1. Rany! Jak chemiczka jakaś, czy cuś;)))
    Ale te zioła w oliwie fajnie wyglądają! Ciekawe czy smak zmienią?:)
    A nalewki ja mogę pić! Prześlij parę flaszek emailem!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie,z chemii byłam kiepska,a nawet bardzo :))

      Usuń
    2. to jak ja:/
      ścisłe przedmioty odpadają;)

      Usuń
  2. Lubie oliwe , z rozmarynem powinna wyjść dobra . Te Buteleczki to dodatkowo ozdobą kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może i ozdoba z tych butelek i to urokliwa ,ale ja nie cierpię miec duperelek poustawianych w kuchni.Wolę styl szpitalny ,surowy :)) Jakieś zboczenie :)

      Usuń
  3. Testuj tą sól ;)
    Ja kiedyś też w kuchni nie lubiłam dupereli, teraz przy remoncie zmieniłam zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że pokażesz jakiś mały kawałeczek tej kuchni,jestem ciekawa,został mi jeszcze taki kącik 1/3 powierzchni do zagospodarowania,szukam inspiracji :) aczkolwiek chyba dupereli i gadżetów mi nie przybędzie :)

      Usuń
    2. Gosia, ja z kuchnią to jeszcze poczekam, bo mam zamiar ją przemalować na biało, ale Jurek kręci nosem, wciaż nad nim pracuję ;) Pierwsze co to pokażę nasze pokoje, ale remont się przedłuża, a moze moje malowanie mebli na biało, przy dzieciach to trochę utrudniona sprawa ;)

      Usuń
    3. Haha
      No to pracuj nad nim,walcz ;))

      Usuń
  4. oliwy świetne, będą smakować obłędnie coś czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne pomysły z tą oliwą w małych flaszeczkach :))) a zalewałaś zimną oliwą, czy jakoś przygotowaną ? , bo mam oliwę i chętnie zrobię .
    imbirella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zimną ,oczywiście,prosto ze sklepu

      Usuń
  6. Fajny pomysł z tą oliwą i tworzeniem własnych kompozycji smakowych. My ostatnio eksperymentujemy z sosami do sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na to, że to nie tylko smaczne ale efekt wizualny też super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. butelki z oliwą i ziołami wyglądają tak południowo i smakowicie - genialny w swej prostocie pomysł

    OdpowiedzUsuń