sobota, 17 maja 2014

Od jakiegoś czasu chodziły za mną buraki ,jako dodatek do drugiego dania. Ale zrobione w pewien określony sposób, dziś je popełniłam właśnie:

Buraczki muszą być ugotowane, lub upieczone w sreberku w piekarniku do miękkości.
Ja dzisiaj miałam akurat kupne,ugotowane,z Lidla.
Na małą patelnię wlewamy troszkę oleju / np. słonecznikowy, rzepakowy,inny /oraz sok z pomarańczy ,dajemy szczyptę cukru, soli,pieprzu i trochę kminku. Do tego wrzucamy pokrojone w kostkę buraczki,ewent w talarki. Chwilkę na małym ogniu trzymamy, aż się smaki połączą i to tyle. Wykładamy wszystko na szpinak i smacznego :))
Dla mnie smak jest super,połączenie pomarańczy z kminkiem jest wyjątkowe i zaskakujące :)

8 komentarzy:

  1. Do buraczkow pokrojonych w talarki robie sos pomaranczowy. Pycha. Jest gdzies na blogu przepis, pewnie ok, 2011 albo poczatkow 2012:)
    Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę,że do dzisiejszego obiadu zrobię w talarki właśnie i dodam ten właśnie sos pomarańczowy z kminkiem :)

      Usuń
  2. Buraczki wyglądają niezwykle smakowicie, a i przepis nie jest trudny, postaram się równiez takie zrobić:))) Bardzo fajnie u Ciebie, cieszę się, że tu trafiłam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny, zapraszam częściej, ja też będę do Ciebie zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,że będę wpadać,bo mnie inspirujesz i chętnie będę podpatrywać to i owo :))

      Usuń
  3. ciekawy sposób na buraczki i fajnie, że są w kostkę a nie tarte jak zwykle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziś właśnie w talarki zrobiłam do obiadu
      tylko coś za bardzo sos mi się zredukował :))

      Usuń
  4. Mój synuś;) Maciej bardzo lubi buraczki - jedyna surówka, którą jada:D Ale niestety tylko tarte i na dodatek sklepowe:( Jak ja mu zrobię, to nie je... Te Twoje ładnie wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem Ci,że takie klasyczne tarte tez mi smakują,z cebulką i ewent tartym jabłkiem

      Usuń