środa, 17 września 2014

Od dawien dawna jesień to była moja ulubiona pora roku,uwielbiam !! Aczkolwiek odkąd aktywnie uczestniczę w ogródku,to dopiero widzę,jak piękna jest dosłownie każda pora roku i każda ma swój potencjał.Teraz wciąż mam piękne róże,mimo,że przeszły chyba jakaś chorobę,parę sztuk zgubiło dosłownie wszystkie liście,stoją gołe badyle.Ale kilka innych zachwyca wciąż urodą.






Piękny jest też Hibiskus,ten fioletowo-liliowy,bo biały już opadł
Maliny są kochane,wciąż owocują,a co ciekawe w te deszczowe dni również.Mrożę je na tackach osobno,potem zsypuję do pojemników,mam już tak litr malin w zamrażarce.Albo dodaję np do gofrów,których przez weekend jadamy dużo i tak jak dziś do ciasta.Dziś tarta z jabłkami i malinami,zalana masą na bazie serka mascarpone i mleka skondensowanego.
Dojrzewa też jedyna dynia w ogrodzie i parę krzaczków ostrej papryczki.Zbieramy też sukcesywnie winogron:
Czosnek już dawno zebrany.Zostały jeszcze w gruncie zioła,jak np szałwia:
 Rozmaryn :
 Tymianek :
Melisa,mięta:
Żeby zachować życie tych ziół na zimę postanowiłam zaopatrzyć się w suszarkę spożywczą i dziś zaraz gdy tylko przyszła,zaraz została wypróbowana.
Na pierwszy ogień experymentalnie poszły jabłka,szałwia i mięta.Moc 250 W i czas 2h.Dopiero się uczę obsługiwać suszarkę i staram się ją wyczuć :))

24 komentarze:

  1. Lubie białe róże , masz piękne :):)
    A tarta jak z tutejszej piekarni :):) i to chyba tych świeżych malin zazdroszczę Ci najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do białych róż,to rabata w koło tarasu będzie właśnie na przełomie jesień/wiosna tworzona,planuję tam właśnie w większości białe róże i trawy ozdobne :))
      tartę jadłyśmy tez z kolezanką w pracy,chwaliła ,więc spoko :)

      Usuń
  2. Przepiękne kwiaty- niech tak kolorowa jesień trwa jak najdłużej. A pomysł na tartę podkradnę, mam bardzo słodko- wyżerającą rodzinkę :}}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisów na tartę jest bardzo dużo,ta masa jakoś szczególnie mi podeszła,jak lekki sernik

      Usuń
  3. Matko...ile Ty tam masz tego wszystkiego!:D Choć ja pewnie miałabym tylko kwiaty w ogrodzie...i trawę;)))
    Tych róż Ci strasznie zazdroszczę!!!!
    A, że jesień idzie, to czuję, bo mąż mój znosi mi grzyby tonami!!!:D
    I nogi zaczynają mi marznąć wieczorem;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mi nikt grzybów nie nosi :(((
      ale Ci zazdroszczę!
      ja mam suszarkę do grzybów,możemy się jakoś zgrać haha

      Usuń
    2. To Ci będę je podrzucać! Bo ja nie mam suszarki! Część mrożę, a z tych najładniejszych Mariusz robi słoiczki:D

      Usuń
    3. To weź tak podrzuc.... I niech leeeca na Jasninowa ;)

      Usuń
  4. Gosia jestem pod wrażeniem Twoich upraw:)
    Ze mnie słaba ogrodniczka,choć róze nawet ładnie mi zakwitły i dalie.
    Jeżyny i maliny ładnie obrodziły ale najbardziej dumna jestem ze stewi,będą ją zbierać,suszyć i potem zmielę :))
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem bardzo ciekawa tej Twojej stewi.Jak juz będziesz po mieleniu,proszę Cię napisz mi swoje spostrzeżenia ,koniecznie,nie zapomnij :) JA miałam kupną i była beznadziejna :)
      Dalie też mi ładnie kwitną :)

      Usuń
    2. Nie zapomnę Gosik:)
      Listki ma słodkie,nie spodziewam sie w tym roku wielkich zbiorów bo jest ona tegoroczna ale od wiosny bardzo się rozrosła,koniec września to czas na zbiory:P wiec juz za chwilę będę sie brała do roboty:)))

      Też mam kupną stewie,używam jej do wypieków:)

      Usuń
    3. i odpowiada Ci w tych wypiekach ?
      może kiedyś spróbuję,ale boję się ,że zepsuje wypiek :)

      Usuń
    4. nawet nie wiem co to jest ta stewia:D

      Usuń
    5. Musisz nadrobić zaległości ;)))

      Usuń
    6. powiem tak,trzeba bardzo uważać z dawka,bo jak da się za dużo to moze być gorzki wypiek.
      Ja ogólnie mało słodzę,wiec nawet jak daję cukier (trzcinowy) to daję go zawsze mniej niż jest zalecany;)

      Usuń
  5. jak pięknie i smacznie :) tarta wygląda obłędnie, chyba się po przepis zgłoszę :)
    też kocham jesień:) najlepsza pora roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę w domu, to Ci tu wrzucę przepis

      Usuń
    2. wrzuć koniecznie bo wygląda bardzo apetycznie;)

      Usuń
    3. Dziewczyny przepis :
      więc ciasto robimy jak na jakąkolwiek tartę,podpiekamy ok 10 min w 200 st C
      Nadzienie :
      Miksujemy : puszkę mleka skondensowanego słodzonego z 5 żółtkami.
      Dodajemy : serek mascarpone /250g/ i sok z 1 cytryny i 100-150 ml śmietany 30 %.
      Wszystko.
      wylewamy na podpieczone ciasto ,zapiekamy 15-20 min w 200 st C.
      Ja od siebie dodałam jabłka i malinki :)

      Usuń
  6. Zazdroszczę ogrodu i tego wszystkiego… :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale u Ciebie moc cudowności, smakowitości, piękne kwiaty, zioła i tarta z malinami niesamowite mieś to wszystko na wyciągnięcie ręki...

    OdpowiedzUsuń